Kumpulan Cerpen Terbaik Karya Penulis Muda Indonesia.

At The Romantic Paris

             Oleh Natania Prima Nastiti
            Selalu teringat dibenakku kejadian dua minggu yang lalu. Teringat akan senyuman tulus gadis itu juga kedua mata indahnya yang kugambarkan mirip dengan bulan terang di malam hari. Saat nyaris saja sebuah mobil menabrak gadis itu, dengan sigapnya aku menolong gadis yang tidak kuketahui namanya itu bak seorang pahlawan. Kejadian itu benar-benar membuatku gelisah sekarang. Ditambah pancaran sinar dari wajah cantik gadis itu yang membuatku tambah tak karuan. Bahkan hingga saat ini, aku masih saja terus gelisah memikirkan gadis cantik itu. Hingga saat ini, saat sesuatu yang tidak terduga datang lagi kepadaku..

            Kupotret bangunan-bangunan di Kota Tua sore itu, semua orang yang lewat, para pedangang yang menanti pembeli datang. Hingga sesuatu yang tidak terduga itu terjadi. Diantara banyak orang-orang lewat sambil tertawa ria, aku melihat sosok wajah yang familiar. Ya, gadis itu. Gadis yang kutolong dua minggu lalu. Dia juga sedang asik mengabadikan kejadian-kejadian menarik di Kota Tua sore itu. Kemudian terukir sebuah senyuman dibibirku, dan aku pun berlari menghampiri gadis itu. “Hey!” sapaku. Gadis itu menoleh sambil tersenyum indah dengan tampang agak sedikit bingung dan ragu. “Dua minggu lalu, kita ketemu saat kamu mau ketabrak mobil. Udah inget sama aku?” tanyaku menjawab tanda tanya dipikiran gadis itu. Gadis itu kemudian tertawa sambil menganggukkan kepalanya.

            “So, kamu seneng photograph juga, Sar?” tanyaku setelah kami berkenalan dan aku tau nama gadis itu adalah Sarah. “Iya. Dari SMA aku udah suka photograph. Seneng aja gitu bisa ngabadiin hal-hal menarik yang kadang nggak kita sadarin” jawabnya sambil tersenyum lembut ditambah sebuah lesung pipi di pipi kanannya. Aku mengangguk. “Emm, kapan-kapan boleh kali hunting bareng. Hehe” ucapku basa-basi. “Oh, boleh-boleh! Secepatnya deh direncanain tempatnya, soalnya baru-baru ini aku juga ada rencana mau hunting gitu deh” jawabnya bersemangat. “Oke deh, pasti diusahain cepet cari tempat huntingnya, Sar” sahutku sambil mengedipkan satu mata kearahnya. Sarah tertawa kemudian dia memotret seorang ibu yang sedang menggandeng kedua anak kembarnya. “Mau es krim?” tanyaku lagi. Sarah mengangguk.

***

            Semakin lama, semakin dekat aku dengan Sarah. Takdir memang tidak kemana, pertemuanku dengan Sarah benar-benar takdir yang indah. Apalagi setelah kita berdua hunting bersama di sebuah wisata air terjun di Jawa Tengah, kita berdua menjadi semakin akrab lagi. Kita berdua sudah saling berbuka cerita satu sama lain. Berbagi inspirasi, cerita, pengalaman, trik-trik memotret yang baik dan lainnya. Sampai kuketahui ternyata kedua orangtua Sarah telah lama meninggal dan sekarang dia tinggal bersama tantenya dengan hidup yang sederhana. Kenang-kenangan dari kedua orangtuanya hanya sebuah kamera yang sekarang selalu berada disisinya juga keinginan orangtuanya yang selalu ada dipikiran Sarah. Mereka ingin sekali Sarah menjadi photografer handal, terkenal dan bisa melanjutkan studi di Paris. “Mereka mau banget aku bisa ke Paris, menjadi seorang mahasiswi dan seorang photografer yang handal, Zan. Jika suatu saat aku bisa memamerkan hasil foto-fotoku di Paris, mereka pasti akan bangga banget punya anak kayak aku. Makanya itu, sampe sakarang, aku terus berlatih jadi photografer yang handal supaya bisa dapet beasiswa ke Paris dari kampusku. I ever fail, but I always try it again and again”, jelas Sarah saat berbicara tentang keinginan orangtuanya. Dari situ aku mengerti, bahwa Sarah adalah seorang perempuan yang pantang menyerah demi keinginan orang yang disayanginya.

            Lima bulan telah berlalu dengan begitu cepat. Kedekatanku dengan Sarah semakin menjadi. Kehandalan Sarah dalam memotret suatu objek juga semakin mantap. Aku optimis, jika dia bisa mendapatkan beasiswa itu. Dengan berjalannya waktu dan kedekatan ini, timbul perasaan sayangku padanya yang lebih mendalam dari sebelum-sebelumnya. Aku semakin ingin menjaga Sarah sepenuh hatiku. Aku ingin sekali melindunginya dari apapun. Aku ingin selalu ada disampingnya selalu. Menemani harinya. Tapi, aku masih belum berani mengungkapkan perasaan sayang ini padanya. Mungkin aku memang cowok pengecut yang takut ditolak cintanya dengan Sarah jika aku mengungkapkan isi hatiku yang sebenarnya. Tapi, aku memang benar-benar takut. Sampai saat ini Sarah tidak pernah memperhatikanku sampai sedetail mungkin. Dia hanya memerhatikanku sebagai temannya, menurutku. Sampai malam itu, saat aku mengajaknya ke Puncak, malam yang sangat istimewa bagiku..

            “Dezan, kamu nggak mau ngomong sesuatu sama aku?” tanya Sarah tiba-tiba. seketika aku bingung menatap Sarah. Tapi Sarah membalas tatapan bingung itu dengan senyuman dan sebuah lesung pipi khasnya. “Emm, berbulan-bulan kita dekat, apa kamu nggak ngerasa sesuatu yang berubah dari hati kamu?” tanya Sarah lagi sambil memandang licik kearahku. Aku hanya menaikkan satu alisku keatas, bingung. “Oke, bukannya aku kepedean sih, but I think.. you like me”, ucapan singkat yang keluar dari mulut Sarah itu telah membuat sekujur tubuhku gemetaran. Aku rasa darahku berhenti mengalir. Kemudian aku menarik nafas dalam-dalam dan membuangnya secara perlahan hingga tiga kali, baru kemudian kujawab ucapan Sarah tadi. “No I’m not. I don’t like you, but I love you, Sarah” jawabku kemudian. Sarah terlihat kaget sejenak, dan kemudian dia tersenyum indah sekali padaku. “Dari pertama insiden itu terjadi, aku udah tertarik sama kamu. Tadinya aku berpikir mustahil akan bertemu kamu lagi tapi ternyata takdir berkata lain. Kita berdua dipertemukan kembali di sebuah tempat indah dan saat suasana romantis tercipta. Sampai akhirnya kita semakin dekat dan semakin lama perasaan sayang itu terbentuk di hatiku untuk kamu, Sarah” ucapku. Tiba-tiba Sarah memelukku dengan erat, aku merasa bahuku basah. Sarah menangis. “I love you too, Dezan” ucapnya disela-sela isak tangisnya. Senyumku berkembang sambil membalas pelukan Sarah.

***

            Malam itu dirumah Sarah sangat ramai. Bertahun-tahun Sarah menginginkan dan akhirnya hari itu juga dia telah mendapatkannya. Malam itu juga genap hubungan kami yang setahun. “Thanks for Jesus, Father from all of children, yang telah memberikan kasih sayangnya padaku,  thanks for my friends, my belove’s aunt and thanks for my beloved, yang telah hadir disini. Aku mendapatkan beasiswa ini nggak luput dari peranan dan support dari kalian semua. Bertahun-tahun aku mengejarnya, ternyata pengejaran itu berakhir disini. Ditahun ke-6 kedua orangtuaku meninggal. Setelah nanti aku berada di paris, aku nggak akan pernah mengecewakan kalian semua terutama Tante Mira dan keluarga yang telah ngerawat aku setelah kepergian kedua orangtuaku. Aku benar-benar berterima kasih atas apa yang telah kalian lakukan padaku” ucap Sarah panjang lebar dihari kebahagiaannya malam itu. Pelukan dan ciuman hangat serta tangis haru beradu menjadi satu dimalam bahagia itu. Aku yakin, kedua orangtua Sarah juga pasti merasakan kebahagiaan di Surga sana.

            Setelah lama berbincang, kemudian Sarah pamit permisi sambil mengajakku keluar rumah. sarah memelukku kemudian mencium pipiku. Dikeluarkannya tiket pesawat keberangkatan menuju Paris besok dari dalam saku bajunya. “See it, Honey” ucapnya sambil tersenyum padaku. “Happy anniversary one year, Dezan” ucapnya lagi sambil meneteskan air mata. “Kenapa?” tanyaku sambil menghapus air matanya. “Walau nanti kita nggak ketemu, kita berbeda tempat, berbeda pijakan bumi dan hamparan langit, kita akan tetap saling mencintai kan? Kamu nggak akan ninggalin aku kan? Hati kita akan terus bersatu kan?” tanya Sarah semakin terisak. Aku tersenyum, “aku cinta sama kamu selama-lamanya, Sarah. Aku akan terus dan akan tetap mencintaimu sampai nanti kita akan kembali pada Tuhan. Only dead is over our”. “I wish, We can meet again and stay at the romantic place in this world, French. Paris. And at the heaven if we die” ucap Sarah sambil terus menangis. “Kita pasti akan bertemu di kota romastis sedunia ini, Paris dan di Surga jika kita mati nanti” sahutku mengikuti ucapan Sarah. Aku memeluk Sarah dan menciumi keningnya. Walau berat melepasnya, tapi aku rela demi kebahagiaannya... mungkin...

            Acara di rumah Sarah selesai sekitar pukul 01.00. semua teman-temannya sudah pulang dan aku pun pamit pulang pada Sarah dan keluarga Tantenya. Saat setengah perjalanan, tiba-tiba handphoneku bergetar. Kupinggirkan mobil di bahu jalan yang lumayan sepi itu. “Iya, Tante, ada ap..?” ucapanku terputus. Bulu kudukku berdiri, aku merasa jantungku akan berhenti saat itu juga. Apa ini? apa yang baru kudengar ini?! handphoneku terjatuh. Aku memandang kosong kearah jalanan yang sepi. Semua badanku kaku dan gemetaran. Ini pasti mimpi! Just dream! Just shit dream!!. Suara Tante Mira masih bisa kudengar saking sepinya jalanan itu. “Hallooo?! Dezan? Dezann?! Kamu dengar kan? Sarah kecelakaan! Kamu harus cepat ke rumah sakit!”.

***

            We can meet again and stay at the romantic place in this world, French. Paris. And at the heaven if we die”. Teringat ucapan Sarah yang masih terdengar jelas ditelingaku. Ternyata pelabuhan terakhir memanglah Surga bukan kota romantis sedunia seperti Paris. Kelu lidah ini melihat gadis bergaun putih, bersarung tangan putih dengan tataan rambut yang indah dan wajah yang cantik tertidur pulas disebuah peti yang berbalut kain putih dengan banyak bunga di dalamnya. Kota Paris, hanyalah sebuah kota megah yang hanya dapat dia impikan tanpa bisa diraihnya. “Setelah kamu pergi, Sarah berlari mengejar mobilmu dan meneriaki namamu, Dezan. Hingga tanpa aba-aba, terdengar decitan rem yang sangat nyaring dari sebuah mobil sedan. Dan tanpa bisa dihentikan lagi, badan logam mobil itu telah beradu dengan tulang yang berbalut daging milik Sarah hingga dia terpental jauh. Tante nggak kuat, Zan, kenapa Tante harus menyaksikan sendiri peristiwa itu? Menyaksikan sendiri keponakan yang sangat tante banggakan akhirnya harus merelakan semua impiannya sia-sia”, ucapan Tante Mira tadi membuat tangisku semakin menjadi. Semua teman menyemangatiku. “Yang kami temukan, sebuah tiket menuju Paris dan sebuah foto ini”, ucapan Inspektur polisi malam itu, membuat aku mengeluarkan foto yang terkena bercak darah dari dalam kantong plastik. Foto mesra kami berdua. Foto cantik Sarah dengan senyumannya yang selalu tulus dan kedua matanya yang indah. Sama persis ketika aku pertama kali melihatnya dulu. Tapi sekarang senyuman itu akan pudar selamanya dan kedua mata itu akan tertutup tidak akan pernah terbuka lagi. Maaf jika kali ini aku tidak bisa menolongmu, Sarah. Ku relakan engkau Sarah, walau berat bagiku melepasmu kembali ke Sisi Tuhan...
Anda baru saja membaca artikel yang berkategori Cerpen Romantis / Natania Prima Nastiti dengan judul At The Romantic Paris. Anda bisa bookmark halaman ini dengan URL http://cerpen.gen22.net/2012/11/at-romantic-paris.html. Terima kasih!

Beri komentar untuk At The Romantic Paris

Ditulis oleh: natania prima - Tuesday, November 13, 2012

198 komentar untuk "At The Romantic Paris"

Anonymous said...

Good story :)

@J_betrik said...

Sedih ceritanya...
Tp bgs ada sdkt sisipan kt2 mutiara gitu.. *menurutku*

Obat Encok said...

Like

Naintina Lisnawati said...

Kereeeennnn...

khasiat ace maxs said...

postingan yang bagus
Obat Herbal Insomnia Akut Obat Herbal Radang Tenggorokan Paling Ampuh Obat Herbal Hernia Tanpa Operasi Obat Herbal Vitiligo Ampuh Obat Herbal Gagal Ginjal Tanpa Cuci Darah Obat Herbal Gendang Telinga Pecah Obat Herbal Leukemia Akut Obat Herbal Kanker Otak Stadium 3 Obat Herbal Amandel Tanpa Operasi Obat Herbal Hepatitis B Paling Ampuh Obat Herbal Kelenjar Tiroid Paling Ampuh Obat Herbal Kista Mujarab Obat Herbal Jantung Koroner Paling Ampuh Obat Herbal Penyakit Chikungunya Obat Herbal Kanker Prostat Tanpa Operasi Khasiat Ace Maxs

obat herbal lambung bengkak said...

pengobatan herbal alami untuk mengatasi berbagai macam penyakit secara alami

Obat Herbal Lambung Bengkak Obat Herbal Batu Empedu Kronis Tanpa Operasi Obat Herbal Polip Hidung Paling Ampuh Obat Herbal Anemia Akut Obat Herbal Tumor Jinak Obat Herbal Cacar Air Paling Ampuh Obat Herbal Varikokel Ampuh Tanpa Operasi Obat Herbal Kanker Usus Besar Obat Herbal TBC akut Obat Herbal Keloid Ampuh

obat herbal fistula ani said...

pengobatan herbal untuk mengatasi penyakit fistula ani secara alami Obat Herbal Fistula Ani

suplemen kecantikan said...

cara mengatasi berbagai macam penyakit secara alami
Obat Herbal Penghancur Batu Ginjal Obat Herbal Kanker Payudara Tanpa Operasi Pencegahan Kanker Serviks Obat Herbal Batuk Kering Dan Berdahak Obat Herbal Kanker Serviks Stadium 4 Khasiat Jelly Gamat Gold G Suplemen Kecantikan Pelangsing Badan Alami Crystal X Obat Herbal Untuk Wajah Bopeng Obat Tradisional Pemutih Wajah Dan Jerawat Obat Herbal Osteoarthritis Lutut Obat Herbal Sinusitis Kronis

Herbal Tasikmalaya said...

Obat Kanker Hati Stadium 4

Obat Kanker Ovarium

Obat Kanker Tenggorokan

Obat Kanker Ginjal Stadium 4

Obat Kanker Lambung

obat herbal fistula ani said...

cara mengobati penyakit fistula ani secara alami
Obat Herbal Fistula Ani

obat herbal varikokel tanpa operasi said...

cara alami mengatasi penyakit varikokel tanpa operasi
Obat Herbal Varikokel Tanpa Operasi

Obat Hipertensi said...

http://toko-gw.com/kesehatan/buah-dan-sayur-untuk-mengobati-darah-tinggi

Fim said...


thanks for the information that is very supportive and helpful.

if there is spare time visit our link also provides information on health HERBAL MEDICINE.

Green World Herbal

http://greenworldherbal.org/

Fim said...

thank you, please visit our website also concerned with herbs and a variety of drugs.

Pengobatan Patah Tulang Lengan Pada Anak

http://obatherbalpatahtulang.web.id/pengobatan-patah-tulang-lengan-pada-anak/

Fimedit (Design and Photography) said...

This information is very interesting and useful, if anyone could with time to spare visit our website as well.
thank you very much for the visitors everything.

Cara Mengobati Patah Tulang Tangan

http://obatherbalpatahtulang.web.id/cara-mengobati-patah-tulang-tangan/

Fimedit (Design and Photography) said...

This information is very interesting and useful, if anyone could with time to spare visit our website as well.
thank you very much for the visitors everything.

Cara Mengobati Patah Tulang Tangan

http://obatherbalpatahtulang.web.id/cara-mengobati-patah-tulang-tangan/

Yusup Doanx said...

thanks for all the information and easy easy to be useful

Obat Herbal Tanpa Efek Samping Singkayo

http://caracepatmengobati.web.id/obat-herbal-tanpa-efek-samping-singkayo.html

COD ace maxs said...

Thank you for helping to spread useful information for all those who need
Cara Menyembuhkan Turun Peranakan Yang Sudah Kronis

Fimedit (Design and Photography) said...

thank you very useful information, our website about herbal remedies visit our site

Cara Menangani Patah Tulang Terbuka dan Tertutup

http://obatherbalpatahtulang.web.id/cara-menangani-patah-tulang-terbuka-dan-tertutup/

Fe_ D said...

the information is very good and thanks to share their knowledge, check

Mengobati Patah Tulang Dengan Cepat

http://obatherbalpatahtulang.web.id/menyembuhkan-patah-tulang-dengan-cepat/

Yusup Doanx said...

thank you for all the information may all be beneficial

Bahaya Penyakit Toksoplasma Bagi Ibu hamil

http://caramengobatipenyakitsecarapermanen.web.id/blog/bahaya-penyakit-toksoplasma-bagi-ibu-hamil.html

Yusup Doanx said...

thank you for all the information may all be beneficial

Obat Untuk Penyakit Toksoplasma

http://fahmy.id/obat-untuk-penyakit-toksoplasma.html

Fimedit (Design and Photography) said...

very cool, thank you.
see our website:

Pengobatan Patah Tulang Selangka

http://obatherbalpatahtulang.web.id/pengobatan-patah-tulang-selangka/

yuni astriani said...

Thank you for the information, articles were very nice and helpful
cara mengobati lipoma secara alami tanpa operasi

Yusup Doanx said...

Pengobatan Penyakit Toksoplasma Pada Anak

http://obatpolip.com/pengobatan-penyakit-toksoplasma-pada-anak/

thank you for all the information may all be beneficial

Fe_ D said...

the information is very good and thanks to share their knowledge, check

Patah Tulang Selangka Tanpa Operasi

http://obatherbalpatahtulang.web.id/patah-tulang-selangka-tanpa-operasi/

Yullita Amelia said...


Your article was very inspiring for many people one of my own, I thank you who have painstakingly created this article.
Suplemen Penambah Berat Badan

Fimedit (Design and Photography) said...

very good information and help, thank you

Pengobatan Patah Tulang Lutut

http://obatherbalpatahtulang.web.id/penyembuhan-patah-tulang-lutut/

Yusup Doanx said...

OBAT ANAK BIDURAN YANG AMAN

http://www.obatmaagkronis.in/2015/08/obat-anak-biduran-yang-aman.html


thank you for all the information

Fe_ D said...

wow nice for the information,thank very much

Patah Tulang Selangka Kiri

http://obatherbalpatahtulang.web.id/patah-tulang-selangka-kiri/

Yullita Amelia said...

Information on which you created the article we are very grateful because we get something new to our knowledge more widely
Obat Murah Untuk Penyembuhan Penyakit Pneumonia

Fimedit (Design and Photography) said...

the information is very interesting and nice, thanks for sharing their knowledge.

Pengobatan Patah Tulang Rusuk
http://obatherbalpatahtulang.web.id/mengobati-patah-tulang-pada-rusuk/

Fimedit (Design and Photography) said...

very good article .Please enter information about herbs for mere information.

Cara Mengatasi Sakit Pinggang dan Punggung Saat Hamil
http://obatherbalpatahtulang.web.id/cara-mengatasi-sakit-pinggang-dan-punggung-saat-hamil/

Fe_ D said...

Hello, just wanted to say I loved this article and it very was practical.

Cara Mengobati Kanker Tulang

http://obatherbalpatahtulang.web.id/cara-mengobati-kanker-tulang/

Fimedit (Design and Photography) said...

Wooow Great blog! i actually love however it's straightforward on my eyes and also the info well written


Mengobati Patah Tulang Pada Rusuk

http://obatherbalpatahtulang.web.id/mengobati-patah-tulang-pada-rusuk/

Yullita Amelia said...

I have read and understand the article you post it and it turned out articles that you created quite satisfactory, move on to other things more appreciative
Obat Yang Murah Untuk Tuberkulosis Kelenjar Leher

yuni astriani said...

I like your article very interesting to share and help continue to share articles about health and we are waiting for further information
obat terapi lumpuh otak paling jitu

Fimedit (Design and Photography) said...

Thank you for helping to spread information to the people.

Obat Untuk Dampak High Heels Bagi Tulang
http://obatherbalpatahtulang.web.id/obat-untuk-dampak-buruk-high-heels-bagi-tulang/

tezakuswara said...

Thank you for the information, very much helped by your information
http://skibo.biz/index.php/cara-menyembuhkan-mani-encer-pada-pria/

tezakuswara said...

Thank you for the information, very much helped by your information
http://skibo.biz/index.php/cara-menyembuhkan-mani-encer-pada-pria/

tezakuswara said...

I enjoyed reading your article , thank you for giving me some very interesting information
see also ;http://obatejakulasidinipalingampuh.com/obat-herbal-untuk-gangguan-ereksi/

tezakuswara said...

I enjoyed reading your article , thank you for giving me some very interesting information
see also ;http://skibo.biz/index.php/obat-sperma-kering-pada-pria-yang-alami/

tezakuswara said...

I enjoyed reading your article , thank you for giving me some very interesting information
see also ;Obat Herbal Tahan Lama Keluar Sperma
http://skibo.biz/index.php/obat-herbal-tahan-lama-keluar-sperma/

tezakuswara said...

I enjoyed reading your article , thank you for giving me some very interesting information
see also ;Cara Meningkatkan Kemampuan Seksual Pria
http://skibo.biz/index.php/cara-meningkatkan-kemampuan-seksual-pria/

tezakuswara said...

I enjoyed reading your article , thank you for giving me some very interesting information
see also ;Cara cepat mengobati sperma lemah
http://skibo.biz/index.php/cara-cepat-mengobati-sperma-lemah/

yullita said...

I've listened to the articles you post well, and the results are quite satisfactory, thank you for sharing useful information
Cara Melangsingkan Tubuh Setelah Melahirkan

yuni astriani said...

I like the article you shared, is very useful and helpful in finding information. Thank you for the information successfully gan ^^

Obat Pelangsing Yang Aman Untuk Ibu Menyusui

yullita said...

thank you for sharing of information that is meaningful and interesting, continue to share again
Cara Mengecilkan Perut Buncit Agar Rata Dengan Cepat

tezakuswara said...

I am very happy and inspired with the information you provide
see also ;Obat Kuat Malam Pertama Paling Manjur
http://obatejakulasidinipalingampuh.com/obat-kuat-malam-pertama-paling-manjur/

tezakuswara said...

I am very happy and inspired with the information you provide
see also ;Obat Kuat Malam Pertama Paling Manjur
http://obatejakulasidinipalingampuh.com/obat-kuat-malam-pertama-paling-manjur/

tezakuswara said...

I am very happy and inspired with the information you provide
see also ;Obat Kuat Malam Pertama Paling Manjur
http://obatejakulasidinipalingampuh.com/obat-kuat-malam-pertama-paling-manjur/

yullita said...

I really understand about the articles you post, hopefully in the future better than today and provide information that is interesting for at see
Obat Pelangsing Tubuh Secara Drastis

Yusup Doanx said...

thank you for all the information hopefully all of this to be in order for the crowd

Obat Cara Cepat Melangsingkan Tubuh Gemuk

Yusup Doanx said...

thank you for all of this information may all be useful for the general lot

Obat Alami Untuk Rasa Sakit Tenggorokan

Yuni Astriani said...

article very nice and interesting to see, the information is very helpful and the health of this article deserves to be listened to, good luck continues
obat penyakit miom yang aman tanpa operasi

tezakuswara said...


I enjoyed reading your article , thank you for giving me some very interesting information
see also ;
Obat Mani Encer Paling Mujarab
http://www.fahmyramdani.com/2015/09/obat-mani-encer-paling-mujarab.html

tezakuswara said...


I enjoyed reading your article , thank you for giving me some very interesting information
see also ;
Obat Mani Encer Paling Mujarab
http://www.fahmyramdani.com/2015/09/obat-mani-encer-paling-mujarab.html

tezakuswara said...


I enjoyed reading your article , thank you for giving me some very interesting information
see also ;
Obat Mani Encer Paling Mujarab
http://www.fahmyramdani.com/2015/09/obat-mani-encer-paling-mujarab.html

Yusup Doanx said...


thank you for all the information hopefully everything menjdi useful for the society

Cara Cepat Supaya Benjolan Dimulut Bibir Cepat Sembuh

Yusup Doanx said...

we say many thanks for all the help of all of this information may be useful for many people

Obat Benjolan Keras Di Belakang Telinga

Yusup Doanx said...


Cara Mengobati Benjolan Pada Tubuh

Yusup Doanx said...

Cara Mengobati Benjolan Di Paha Kanan

Nia Tsania said...

dukung kami Muhidin Farid “Murah Senyum” Independen Asli Dukungan Rakyat dan Download Aplikasi Facebook terimakasih

Obat Wasir said...

Obat Varises Ampuh
Jelly Gamat dan Spirulina Untuk Kesuburan
Jelly Gamat Spirulina
Cara Mengatasi Mata Minus Tanpa Kacamata

obat kulit kepala gatal kering dan bersisik said...

Thank You

OBAT LUKA KULIT MELEPUH

OBAT LUKA KULIT MELEPUH UNTUK ANAK

CARA MENGOBATI KUTIL ANUS SECARA ALAMI

PENGOBATAN HIPERPLASIA ENDOMETRIUM TANPA KURET

OBAT KULIT KEPALA GATAL DAN MENGELUPAS

OBAT ALAMI UNTUK PENYAKIT KULIT MELEPUH

Cara Cepat Menyembuhkan Segala Penyakit said...

Obat Alami Untuk Mempercepat Penyembuhan Luka Bakar

Obat Alami Untuk Mengobati Cacar Api

Obat Aman Untuk Psoriasis Pada Kulit Kepala

Penyembuhan Alami Gatal Dan Perih Di Selangkangan

Pengobatan Alternatif Alami Untuk Kulit Belang

Pengobatan Abses Payudara Yang Alami

Obat Yang Ampuh Untuk Penyakit Bercak Lilin

Download Operamini said...

thanks infonya sobat

hoa pikey said...




The share your really gives us excitement. Thanks for your sharing. If you feel tired at work or study try to participate in our games to bring the most exciting feeling. Thank you!
hotmail sign in | red ball game | 192.168.1.1

yuni said...

Your content is very useful for me, I never get tired to continue reading your content. thank you

tsani said...

Your content is very useful for me, I never get tired to continue reading your content. thank you

shila said...

Your article was very impressive for me, a lot of information and knowledge I can from your articles. thank you

revi said...

I was amazed by your consistency in delivering quality content, I believe the visitors of this blog also feel happy. thank you

budi said...

Your content is very impressive once so it makes me want to come back again to visit your blog. thank you

bishop said...

Your content is very interesting and valuable, I really appreciate your hard work. hopefully I can take advantage of your content. thank you

darren said...

I am very happy to continue to enjoy the best content from your blog, I'm sure the loyal readers of your blog must have felt the same way. Thanks for the inspiration

lilly said...

I was excited when reading some of your articles useful for me in particular. Another reader would also benefit from your articles. thank you

janic said...

thanks for the information and knowledge that you have shared with readers. I hope you can still give all your knowledge with a variety of creative ideas.

ilsa said...

I like your articles, some of which have inspired me. thank you

anna said...

I really enjoy reading your article, a lot of knowledge that I can get on your blog. thank you

casandra said...

Thank you for being faithful to provide useful articles and to inspire people.

jake said...

I salute with your creativity on the blog, the article on your blog is very inspiring for me. thank you

nate said...

Your articles are very good and interesting to read. I always look forward to your innovative works. thank you

adams said...

Your articles are very good and interesting to read. Good work must be loved by many people. thank you

bob said...

Interesting content for me, simple but still have an exclusive feel. thank you

bucky said...

Various interesting content appear in many blogs, and your blog is one blog that has good and useful content as well. thank you

zoe said...

This content is very useful for me, because a lot of information and knowledge that I can get here. thank you

vince said...

Thank you for consistently serving content that is always useful for me as a reader. Hopefully you are always given health.

byron said...

Thank you for consistently serving content that is always useful for me as a reader. Hopefully you are always given health.

zack said...

I deeply appreciate your hard work in presenting quality content. It certainly requires skill and mature experience. I am very grateful to you.

warden said...

I really appreciate your hard work in presenting quality content. No wonder I always come back to your blog. I am very grateful to you.

morgan said...

Good content requires extensive skills and knowledge, I am proud to continue to visit your blog.

wade said...

I am interested in your content, the discussion is light but contains lots of information.

robinson said...

Your article is very impressive for me, many of your articles that have inspired me. thank you


cara menyembuhkan dinding rahim tebal tanpa operasi

stuart said...

I have long been a loyal reader of your blog, has a lot of knowledge that I get from your blog. thank you

st. john said...

I am very enthusiastic when visiting your blog, because your content always provide benefits and information for me. thank you

lenny said...

I'm sure your content will benefit the people, hopefully you can continue to consistently deliver useful content. thank you

neeson said...

Your content is very interesting to read, after I read slowly, it turns out a lot of information that I can get. thanks for the information

melankov said...

Your content does have its own charm for me, because many of them can give me knowledge. thank you

carol said...

Thank you for all the information and knowledge you have given through blog.

finerty said...

Your blog always provide useful content for the readers especially my own. thanks.

laura said...

Thank you for consistently delivering creative and informative content.

roger said...

Your blog is always present articles that are very useful for me. thank you

Mayfree said...

The content you create is very memorable for me, this is the reason I always visit your blog. thank you

brianna said...

Thank you for faithfully displaying great content. Hopefully your blog increasingly skyrocketed.

Evigan said...

Your article is very inspiring me, a lot of knowledge that I can get from your article. Hopefully your article more and more and interested.

sevani said...

Thank you for providing a lot of information through good articles. Hopefully you can still provide various other interesting information

prince said...

Thank you for this helpful information. Hopefully you are always healthy in order to continue to work.

jeremy said...

I really enjoy reading your article, many knowledge that I can take and I use in life. thank you

linus said...

Thank you for the knowledge you have given me through the content on your blog. Good luck

charliez said...

thank you very much for the information. I learned a lot from your content that is always good and quality.

elsa said...

Thank you for the knowledge you have given me through the content on your blog. Good luck

Candy Sim said...

The blog or and best that is extremely useful to keep I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for, I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much.
animal jam | five nights at freddy's | hotmail login

Gibson said...

The writing is neat and contains a lot of information. I like to read articles like this.

Michelle said...

Your articles are different from others, the discussion is light but still contains useful information.

johnson said...

thanks for the information. The content you created is very useful to me.

ripaul said...

I am happy to visit your blog, because the content you create is very useful for me. Thank you in advance

eliot said...

I am very happy to visit and enjoy quality articles on your blog. thank you

santana said...

Thank you for this helpful article.

sneidjer said...

Many articles are scattered on various blogs, but your articles always provide useful information and knowledge for me. thank you

ananda said...

Your articles are very useful for me. thank you

Candy Sim said...

The article you have shared here very good. This is really interesting information for me. Thanks for sharing!
hotmail login |hotmail sign in |free hotmail login

Gonzalo said...

The content that you present really feel the benefits for me personally. thank you

deasy said...

A great article will definitely be read by many people, so keep for articles that are amazingly good and certainly useful.

bosco said...

Your articles mean a lot to me, because your articles always provide new knowledge for me. Thank you very much

murdock said...

Your content is very remarkable, I so feel linger in your blog. thank you very much

yulita said...

I am happy to continue to enjoy your content, always a lot of information I get from your content. thank you

janita said...

Your content is very inspiring me, thanks for sharing


obat kaligata buat anak

jejen zaenudin said...

Articles that you create is always inspiring and provide many lessons for me, so I feel at home while visiting your blog.


obat kaligata untuk ibu menyusui

wulansari said...

The content that you discuss is very qualified, I also can new knowledge from your article. thank you

zulfikar said...

The content that you discuss is very qualified, I also can new knowledge from your article.

viola said...

This article is very impressive for me, a lot of new science that I get from this article. Thank you very much

arinda said...

The content you created is very good and useful for me, thanks

Eva said...

Thank you for the knowledge you share.

Milda said...

The content you provide is very useful for me, keep sharing the good. thank you

Maisel said...

Thank you for this useful science, never get bored to share.

rima said...

This article is very amazing, I say thank you for sharing this information.


Obat Herbal Penebalan Dinding Rahim

Risma said...

This article is very useful for me, much information I get from this article. thank you

Tiara said...

Your content is very good and neat, writing also I like, because it is more relaxed and nice to read. thank you

Vitri said...

Quality content is always make the reader so feel at home. Thank you very much

nunik said...

Thank you for all this has been a lot of science for me, hope you remain happy and always healthy.

neta said...

Content that is very useful for me, I will also share to my friends and people in my social media. thank you

faye said...

Your article is very good and contains a lot of information, I'm glad to be able to read it.


pengobatan penebalan dinding rahim selain kuret

meenama said...

Your articles are very good and memorable, I always get a new lesson after visiting your blog. Thank you for inspiring

tangabali said...

Hope you have more inspiration to create new content. Thanks for helping a lot

pretty said...

This is a good article, I get a lot of knowledge from this article. Do not forget to keep working. Ok, thank you

angeli said...

This is a good article, I get a lot of knowledge from this article. thank you

tina said...

The content you created is very useful for me, thanks for sharing

rach said...

Very good content in my opinion, many people who need information like this, including myself. thank you

radi said...

Not in vain i visited your blog, i get a lot of information from here. thank you

alika said...

Your article is very interesting, I am very helpful with this article. thank you


cara membuka mulut rahim tertutup

juki said...

The contents of your article is very useful for me, hopefully you can continue to innovate in presenting quality content like this. thank you

nadine said...

After several visits to your blog, I am very happy because a lot of science that I can absorb from your blog. thank you

gino said...

After reading the content on this blog, i got many valuable lessons. thank you

raka said...

Your article is very useful for me, thank you always give the best article

rico said...

Your articles are very useful for me, it's nice to visit your blog.


obat herbal penyempitan saluran tuba

roki said...

though often drop by to your blog, I never get bored with the content you serve


cara mengobati penebalan dinding rahim tanpa kuret

rika said...

I am happy to continue to enjoy your content, because I have a lot of information that I get from your content. thank you

ratri said...

your article is amazing, I am very grateful to you, because it has helped me a lot.

pungky said...

some of the articles you present are very useful for me, thank you for sharing

jiwo said...

some of the articles you presented are very useful to me, thanks for sharing my selflessness

dhani said...

it's great to continue enjoying your great content. thank you for sharing many things

Mulan said...

your content is very varied, so I do not get bored to keep visiting your blog. thank you

shafee said...

Your content is highly variable, and very weighty and contains lots of useful information. thank you

shafee said...

Your content is highly variable, and very weighty and contains lots of useful information. thank you

el jalaludin said...

this article is very amazing, I like the style of writing is simple but weighty. thank you

abdul qodir said...

I applaud your consistency in presenting quality content. hope you stay healthy

Moch Aldi said...

your article is very good, I really salute to you who can consistently create quality articles.

jundi said...

This article is amazing, I like your writing style that is simple but weighty. Your articles are also one of quality content. I think you just add the look of his blog becomes more interesting again.


cara menghilangkan biduran selamanya



obat kaligata untuk ibu menyusui

lutfi said...

as a layman, I feel happy when reading your article, a lot of information that I get, and this proves that your content is quality. thank you

farouq said...

I really happy to read your article, there is a lot of information that I get here, and this proves that your content is qualified. thank you


cara menghilangkan biduran dengan cepat

hikmal said...

thank you for giving science useful for me. hopefully you continue to be given health.

Dzulfahmi said...

Your content is very qualified, so I love to keep visiting your blog. thank you

cara alternatif mengobati penebalan dinding rahim

Candy Sim said...

This is great, That's a great website, it really is what I was looking for, thank you for sharing!
192.168.1.1

zaenudin said...

thank you for this accurate information, I am glad to know this information from your blog.


obat pembersih rahim setelah haid



cara mengobati penebalan dinding rahim secara alami



cara bersihkan rahim sesudah haid

kutil said...

rarely do I find a good article like this, so first read I like instantly. thank you

sopo said...

the information you make is very accurate, I like the way you convey this information.

jarwo said...

how you convey information is very fitting and easy to understand, I become more motivated after see this article. thank you

purnomo said...

highly qualified content, the information you collect is also interesting for me to read and share. thank you

john said...

I am very happy to continue to enjoy your quality content like this. hopefully your knowledge continues to grow and can share ilu to the readers. thank you

Nawan said...

the information you collect is very interesting and qualified in my opinion, so I do not hesitate to share it with others. thank you

bejo said...

writing this article is unique and easy to understand, because it uses a simple language but still provide complete information.

Andrew said...

I like the look of your blog and it makes my mood so good when reading the article on your blog. thank you

rahmat said...

interesting articles like this are being sought after, I also include people who look for it. very lucky I can visit your blog. thank you

oky said...

Amazingly, I am grateful to be able to get information like this, rarely can I get this complete information. thank you

arief said...

I really appreciate the articles you make, I really enjoy reading this quality article. thank you

odie said...

after listening to what you submit on this blog, I am very impressed with some of the things that you want to give in this paper. I think it's great

Raja said...

I think this article is good, but in some ways this article is not too detailed in informing something. but I say thank you

Ahmar said...

I think this article is good, but in some ways this article is not too detailed in informing something. hopefully the future can be better again. thank you

fani said...

I see your article is very complete discussion, this is the information I need so far. thanks for sharing.

Rindu said...

thank you for sharing this helpful information, hopefully more information you can share for everyone, especially for me.

Kelly said...

thank you for giving me the information I need. I am glad to be able to read it.

cloe said...

thank you for giving me the information I need. I'm glad to be able to read this article calmly and easily understood.

raditya said...

I am interested in the article on your blog, a lot of information that I need is presented in your article. thank you for sharing

obat benjolan di sekitar kemaluan pria

obat benjolan di alat kelamin wanita

zaenudin said...

your article is very light and easy to understand, I feel happy to read your article. thank you

cara mengobati kencing nanah tanpa operasi

cara mengobati kencing nanah tanpa obat dokter

cara mengobati kencing nanah dengan obat herbal

zaenudin said...

while reading your article, I am very happy because a lot of information that I get here. thank you

obat untuk kista bartholin yang aman

obat untuk kista bartholin yang alami

obat untuk kista bartholin yang mujarab

zaenudin said...

happy to visit your blog, a lot of new science that I can get here. thank you

cara mengobati saluran tuba yang tersumbat

zaenudin said...

lucky I can visit here, because I get new knowledge. thank you

obat tradisional tuba falopi tersumbat

zaenudin said...

I am happy to continue to enjoy the information from your blog. thank you

cara mengobati kencing nanah dengan obat traisional

My Blog List

My Blog List

My Blog List

My Blog List

  • Drama Korea Terbaru: Beloved - [image: Drama Korea Beloved] *Sinopsis Drama Korea Beloved:* Drama Korea yang satu ini diadaptasi dari novel Jepang karya penulis Hisashi Nozawa. Beloved me...
    5 years ago